Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Myös pojat osallistuvat HPV-rokotetutkimukseen

Pokien rokotetutkimusToukokuussa 2006 käynnistyi poikien rokotetutkimus seitsemällä eri paikkakunnalla Suomessa. Tutkimuksen päätavoite on, että HPV-rokote tulee myös poikien käyttöön.

− Papilloomavirusrokotetta ei ole koskaan aikaisemmin kokeiltu pojilla, kertoo päätutkija Matti Lehtinen.

− HPV on tarttuva tauti ja sen vuoksi on tärkeää rokottaa sekä tytöt että pojat sitä vastaan, hän perustelee. Poikien rokotetutkimus pyrkii vastustuskyvyn aikaansaamiseen ja rokotteen turvallisuuden toteamiseen.

− Tutkimus on mennyt hyvin, pojat ovat pysyneet hyvin mukana ja keskeyttämisiä on tullut erittäin vähän, Lehtinen sanoo.

Huhtikuussa 2006 10−15-vuotiaiden poikien vanhemmille lähetettiin kutsukirjeet poikien rokotetutkimukseen. Myös 18-vuotiaat pojat saivat kirjeen. Raumalla ja Kotkassa rokotettiin 90 10−12-vuotiasta poikaa papilloomavirusta vastaan. Jyväskylässä ja Mikkelissä rokotuksen sai 90 13−15-vuotiasta. Tampereella, Turussa ja Kouvolassa on rokotettu 90 18-vuotiasta poikaa.

Kaksi kolmasosaa pojista saa papilloomavirusrokotteen ja yksi kolmasosa rokotteen HepatiittiB-viruksen aiheuttamaa maksatulehdusta vastaan. Kaikki tutkimukseen osallistuvat pojat saivat kesän aikana kaksi rokotusta ja kolmannen rokotuksen he saavat kuluvan syksyn aikana.


Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 11.2.2009 8.34 Muokkaa