Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Lehdistötiedote 15.10.2007

Nuorten rokotetutkimus: miten sammuttaa papilloomavirusepidemia?

Suomessa ja muissa Länsi-Euroopan maissa on 25 vuoden aikana ollut käynnissä hiljainen seksin yhteydessä tarttuvien papilloomavirusten (HPV) aiheuttama epidemia. Tämän seurauksena viime 15 vuoden aikana on alle 35-vuotiaiden suomalaisnaisten kohdunkaulansyövän ilmaantuvuus enemmän kuin kaksinkertaistunut. Tampereen yliopisto, Kansanterveyslaitos, Naistenklinikka ja Väestöliitto ovat käynnistäneet HPV- rokotteen eri käyttöstrategioita koskevan tutkimuksen. Kahtena lukuvuonna pyritään vanhempien suostumuksen perusteella rokottamaan 82 000 varhaisnuorta, ja löytämään paras tapa hävittää nuorten yleisimmäksi seksitaudin aiheuttajiksi nousseet syöpävaaraa aiheuttavat HPV-tyypit.

Yleinen infektio − yleinen syöpä

Seksin yhteydessä tarttuvien ihmisen papilloomavirus (HPV) infektioiden määrä puolitoistakertaistui 80-luvulta 2000-luvulle. Nyt ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelijoista joka kolmannella tavataan kohdun kaulansyöpää aiheuttavia HPV-tyyppejä. Infektiot ovat oireettomia ja niille altistutaan useimmiten kolmen ensimmäisen vuoden aikana yhdyntöjen aloittamisesta. Valtaosa kohdunkaulan infektioista paranee itsestään. Osa pitkittyneistä infektioista kuitenkin etenee niin sanottujen esiasteiden kautta kohdunkaulansyöväksi tai muiksi genitaalialueen syöviksi. Maailmassa kohdunkaulansyöpä on naisten toiseksi yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain noin 500000 naista. HPV16 ja 18, ja niiden lähisukulaiset HPV31, 33, 45, 52 aiheuttavat 85% näistä syövistä.
Miten HPV-infektiolta suojaavasta rokotteesta saadaan paras hyöty?

Markkinoilla olevat rokotteet suojaavat yli 90% teholla HPV16/18 tartunnoilta ja niiden seurauksena syntyviltä kohdunkaulansyövän esiasteilta. Suurelta osin Suomessa tehdyissä tutkimuksissa turvallisiksi todetut rokotteet eivät kuitenkaan paranna jo saatuja infektioita tai solumuutoksia. Nyt tutkitaan pitääkö HPV-epidemian taltuttamiseksi rokottaa sekä tytöt että pojat, ja minkä ikäisenä rokottaminen on tehokkainta? Tutkimus toteutetaan paikkakunta-satunnaistettuna ja sen aikana kaikki tutkittavat saavat sekä HPV16/18 että hepatiitti B-virus (HBV) rokotteet kolmen pistoksen sarjoina. A-paikkakunnilla sekä tytöt että pojat saavat ensin HPV16/18 -rokotteen, B-paikkakunnilla tytöt saavat ensin HPV16/18-rokotteen ja pojat HBV-rokotteen, ja C-paikkakunnilla kaikki saavat ensin HBV-rokotteen. 18-vuotiaina kaikille tytöille tarjotaan "ristiin rokotuksessa" tutkimuksen alussa saamatta jäänyt rokote. Verrattaessa vuonna 2012 HPV-infektioiden esiintyvyyttä eri paikkakunnilla selviää hyödyllisin rokotusstrategia.

Nyt kutsukirjeen tutkimukseen ovat saaneet 8.- ja 9.-luokkalaisten huoltajat. Lukuvuonna 2008−2009 kutsut lähetetään 7.- ja 8.-luokkalaisten huoltajille. Tutkimuksen sponsorina toimivan GlaxoSmithKline Biologicals:n valmistamat HPV16/18- ja HBV-rokotteet annetaan vain nuorille, joiden huoltajilta saadaan tähän suostumus. Aikaisempiin tutkimuksiin, joissa HPV-rokotteiden turvallisuus ja teho osoitettiin, voitiin ottaa vain noin puolet vapaaehtoisista suomalaisista 16−17 -vuotiaista tytöistä. Nyt rokotteita on varattu 33 paikkakunnalla: A) Hyvinkää, Joensuu, Jyväskylä, Järvenpää, Kemi, Kokkola, Kotka, Kouvola, Lahti, Porvoo, Seinäjoki, B) Kuusamo, Lappeenranta, Mikkeli, Rovaniemi, Salo, Savonlinna, Tampere, Turku, Vaasa, Vammala, Äänekoski, C) Hämeenlinna, Iisalmi, Jämsä, Kajaani, Kirkkonummi, Kuopio, Lohja, Oulu, Pori, Rauma, Varkaus, koko 1992-1995 syntyneiden ikäluokalle.

Nuorten seksuaaliterveyden parantamista

Kansanterveyslaitos on perustanut Ouluun Lasten ja Nuorten Terveyden osastolle Nuorten seksuaaliterveysyksikön, jonka tavoitteena on parantaa nuorten seksuaaliterveyttä rokotusten, seulonnan ja valistuksen keinoin. Samalla kun tutkitaan mahdollisuuksia poistaa HPV-infektiot rokottamalla, vaikutetaan myös klamydian esiintyvyyteen. Aiheuttamansa hedelmättömyyden lisäksi klamydia pitkittää HPV-infektiota ja pahentaa kohdunkaulansyöpäriskiä. Nyt käynnistyneessä tutkimuksessa selvitetään rokotetuille 18- ja 19-vuotiaina tarjottavan maksuttoman klamydiaseulonnan hyötyjä. Parantunut nuorten seksitautien ennaltaehkäisy ja tietoisuus seksuaaliterveydestä ovat realistisia tavoitteita.

Lisätietoja: Tutkimusprofessori Matti Lehtinen, Tampereen yliopisto ja KTL, matti.lehtinen@uta.fi, puh 050-3969648

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 11.2.2009 8.27 Muokkaa