Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Lehdistötiedote 15.2.2008

Nuorten papilloomavirusrokotetutkimus saavuttanut 2/3 tavoitteestaan

Lokakuussa käynnistyneeseen nuorten papilloomavirus (HPV) rokotetutkimukseen on osallistunut jo 14 000 yläasteikäistä tyttöä ja poikaa. Tavoitteena on, että toukokuun loppuun mennessä tutkimukseen on osallistunut yhteensä 21 000 vuosina 1992−93 syntynyttä nuorta. Hyödyllisimmän rokotusstrategian löytämiseksi myös poikien osallistuminen on tärkeää.
Ihmisen papilloomavirus (HPV) infektioiden määrä puolitoistakertaistunut

Nuorista aikuisista joka kolmannella tavataan syöpää aiheuttavia HPV-tyyppejä. HPV16/18-infektiot ovat oireettomia ja niille altistutaan useimmiten kolmen ensimmäisen vuoden aikana yhdyntöjen aloittamisesta. Valtaosa infektioista paranee itsestään, mutta osa etenee esiasteiden kautta kohdunkaulan- tai muiksi genitaalialueen syöviksi. Suomessa HPV:n aiheuttamiin syöpiin sairastuu vuosittain 240 naista ja 30 miestä.

Pitääkö HPV-epidemian taltuttamiseksi rokottaa sekä tytöt että pojat?

Tutkimuksessa sekä HPV että hepatiitti B-virus (HBV) -rokotteet annetaan kolmen pistoksen sarjoina: 11 A-kunnassa sekä tytöt että pojat saavat ensin HPV16/18 -rokotteen, 11 B-kunnassa tytöt saavat ensin HPV16/18-rokotteen ja pojat HBV-rokotteen, ja 11 C-kunnassa kaikki saavat ensin HBV-rokotteen. Tutkimukseen osallistuvat saavat alussa saamatta jääneen rokotteen 18-vuotiaina (pojat jos HPV16/18-rokotteella on myyntilupa pojille). Paras rokotusstrategia selviää vertaamalla HPV-infektioiden esiintyvyyttä eri kunnissa vuosina 2012-14.

Tänä keväänä kutsukirje tutkimukseen on lähetetty uudestaan 8.- ja 9.-luokkalaisten huoltajille. Lukuvuonna 2008−2009 kutsut lähetetään 7.- ja 8.-luokkalaisten huoltajille. Aikaisempiin tutkimuksiin, joissa HPV-rokotteiden turvallisuus ja teho osoitettiin, voitiin ottaa vain noin puolet vapaaehtoisista suomalaisista 16−17 -vuotiaista tytöistä. Nyt rokotteet riittävät kaikille halukkaille.
Nuorten seksuaaliterveyttä edistetään laaja-alaisesti

KTL:n Lasten ja Nuorten terveyden osasto tutkii yhdessä Helsingin ja Tampereen yliopistojen ja Väestöliiton kanssa rokotusten, seulonnan ja valistuksen hyötyä nuorten seksitautien torjunnassa. Samalla kun tutkitaan mahdollisuuksia poistaa HPV-infektiot tehokkaalla ja turvallisella rokotteella, tutkitaan miten vaikuttaa klamydian esiintyvyyteen seulontojen avulla. Klamydiaseulonnan esitutkimus on käynnissä vielä tämän vuoden. Kunnasta riippuen klamydiaa on 0.8-4 %:lla nuorista naisista. Hyödyllisin tapa toteuttaa klamydiaseulonta 18-20 -vuotiailla on myös selvitettävissä paikkakuntasatunnaistetulla tutkimuksella, joka alkaa vuonna 2009.
Tehokas ennaltaehkäisy ja nuorten lisääntynyt tietoisuus seksuaaliterveydestä ovat realistisia tavoitteita.

Lisätietoja: Tutkimusprofessori Matti Lehtinen, Tampereen yliopisto ja KTL
llmale (a) uta.fi, 050-3969648

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi