Sisältöön
Rokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopistoRokotiitus.net - Papilloomavirusrokotetutkimus - Tampereen yliopisto

Lehdistötiedote 12.8.2008

Nuorten rokotetutkimus jatkuu: sammuuko papilloomavirusepidemia?

Kansanterveyslaitoksen, Tampereen yliopiston ja Väestöliiton papilloomavirus (HPV) - rokotteen parasta käyttöstrategiaa koskeva tutkimus jatkuu. Alkavana lukuvuonna pyritään vanhempien suostumuksen perusteella suojaamaan joko HPV- tai hepatiitti B-virukselta jopa 45 000 vuosina 1994−1995 syntynyttä varhaisnuorta. Tavoitteena on löytää tapa hävittää nuorten yleisimmiksi seksitaudin aiheuttajiksi nousseet, syöpävaaraa aiheuttavat HPV-tyypit.

Torjuttavissa oleva infektio - torjuttavissa oleva syöpä

Länsi-Euroopan maissa on 25 vuoden aikana ollut käynnissä syöpävaarallisten HPV16- ja HPV18-tyyppien infektioepidemia. Tämän seurauksena viime 15 vuoden aikana on esimerkiksi alle 35-vuotiaiden suomalaisnaisten kohdunkaulansyövän ilmaantuvuus yli kaksinkertaistunut.

HPV-infektiot ovat oireettomia ja niille altistutaan useimmiten kolmen ensimmäisen vuoden aikana yhdyntöjen aloittamisesta. Ennaltaehkäisevät rokotteet suojaavat HPV16/18-tartunnoilta ja niiden seurauksena syntyviltä kohdunkaulansyövän esiasteilta yli 90 prosentin teholla. Rokotteet eivät kuitenkaan paranna jo saatua infektioita, ja ne on annettava hyvissä ajoin ennen seksin alkamista. Englanti ja Ruotsi ovat ottaneet HPV-rokotteen 12-vuotiaiden tyttöjen rokoteohjelmaan. Rokotusten kattavuus voi nousta ongelmaksi, sillä vain 70 prosenttia brittitytöistä on ottanut tarjotun rokotteen.

Miten HPV-infektiolta suojaavasta rokotteesta saadaan paras hyöty?

Suomessa tutkitaan, pitääkö HPV-epidemian taltuttamiseksi rokottaa sekä tytöt että pojat, ja minkä ikäisenä rokottaminen on tehokkainta. Tutkimus toteutetaan paikkakuntasatunnaistettuna ja sen aikana tutkittavat saavat sekä HPV16/18- että hepatiitti B-virus (HBV) -rokotteet kolmen pistoksen sarjoina. A-paikkakunnilla sekä tytöt että pojat saavat ensin HPV16/18-rokotteen, B-paikkakunnilla tytöt saavat ensin HPV16/18-rokotteen ja pojat HBV-rokotteen, ja C-paikkakunnilla kaikki saavat ensin HBV-rokotteen. 18-vuotiaille tarjotaan "ristiinrokotuksessa" tutkimuksen alussa saamatta jäänyt rokote. Verrattaessa vuosina 2010−2014 HPV-infektioiden esiintyvyyttä eri tutkimuspaikkakunnilla selviää, pitäisikö myös pojat rokottaa HPV-epidemian sammuttamiseksi.

Nyt kutsukirjeen tutkimukseen saavat 8.-luokkalaisten huoltajat, ja syysloman jälkeen 7.-luokkalaisten huoltajat. Tutkimuksen sponsorina toimivan GlaxoSmithKline Biologicals:n valmistamat HPV16/18- ja HBV-rokotteet annetaan vain nuorille, joiden huoltajilta saadaan tähän suostumus.

Rokotteita on varattu koko 1994−1995 syntyneiden ikäluokalle 33 paikkakunnalla: A) Hyvinkää, Joensuu, Jyväskylä, Järvenpää, Kemi, Kokkola, Kotka, Kouvola, Lahti, Porvoo, Seinäjoki, B) Kuusamo, Lappeenranta, Mikkeli, Rovaniemi, Salo, Savonlinna, Tampere, Turku, Vaasa, Vammala, Äänekoski, C) Hämeenlinna, Iisalmi, Jämsä, Kajaani, Kirkkonummi, Kuopio, Lohja, Oulu, Pori, Rauma, Varkaus. Myös 1993 syntyneiden 9.-luokkalaisten on edelleen mahdollista osallistua tutkimukseen.

Nuorten terveyden edistämistä

Kansanterveyslaitoksen Oulun Lasten ja Nuorten Terveyden osaston Nuorten seksuaaliterveysyksikkö yhdessä Tampereen yliopiston Terveystieteen laitoksen, Naistenklinikan ja Väestöliiton kanssa tutkii mahdollisuuksia parantaa nuorten seksuaaliterveyttä rokotusten, seulonnan ja valistuksen keinoin. Samalla kun tutkitaan mahdollisuuksia poistaa HPV-infektiot rokottamalla, etsitään mahdollisuuksia torjua klamydiaa. Aiheuttamansa hedelmättömyyden lisäksi klamydia pitkittää HPV-infektiota ja pahentaa kohdunkaulansyöpäriskiä. Nyt käynnissä olevassa tutkimuksessa selvitetään rokotetuille 18- ja 19-vuotiaina tarjottavan maksuttoman klamydiaseulonnan hyötyjä vuodesta 2010 lähtien.

Papilloomavirusrokotetutkimuksen Rokotiitus-verkkosivut:

Lisätietoja:
Tutkimusprofessori Matti Lehtinen, Tampereen yliopisto ja KTL, matti.lehtinen@uta.fi,
(050) 396 9648

Tampereen yliopisto, Terveystieteiden yksikkö, Nuorisotutkimusasema, Sorinkatu 1, 33100 Tampere
Ylläpito: hpv-rokotetutkimus@uta.fi
Muutettu: 11.2.2009 8.22 Muokkaa